Kreative Trøndelag
Melhus VGS > Tjenester > Skolebiblioteket > Bokanbefalinger

Bokanbefalinger

Livet er ikke bare ha ha, hi hi. av Meera Syal
Vi møter tre engelske venninner i 30-årsalderen som er annen generasjons innvandrere: Chila - lykkelig hjemmeværende, som forbløffet alle med å kapre den velstående og kjekke Deepak, Sunita - engang en aktiv student, nå en litt overvektig, frustrert småbarnsmor og Tania - den vakre, selvstendige filmskaperen med hvit samboer.
Tania kommer på ideen om lage en dokumentarfilm om lykkelige innvandrerpar. Filmen blir ikke akkurat som forventet, men provoserer fram oppgjør og endring av livene til alle de tre kvinnene.
Med humor, ironi og klokskap  skriver Syal om hvordan det er å være innvandrer, og andregenerasjons-innvandrer i London

 

Et uvedkommende liv av Camilla Gibb
En godt fortalt roman, med hovedpersoner som fenger interessen fra begynnelse til slutt.

Emma er storesøsteren som finner en venn som hjelper henne ut av det miserable livet i en by på den canadiske siden av grensen ved Niagara-fossen. Særlig gyllen er ikke Emmas oppvekst. Enda mindre rosenrødt er livet for broren med det nesten karikerte navnet Blue. De er forsømt av foreldrene og utlevert til hverandre. Broren eller søsteren blir den eneste virkelige nære personen i en verden som faller fra hverandre. Camilla Gibb beskriver mesterlig hvordan forholdet mellom søsknene sprekker idet faren forsvinner. De har fremdeles felles erindringer, men stadig færre felles erfaringer, skriver hun. Limet mellom dem har begynt å løsne.
Denne oppløsningen driver romanen framover, mot en slutt som i sin opprulling av Blues barndomstraumer nesten tipper over i det sentimentale. Sammen med litt for mange engelske vendinger i oversettelsen, er dette de eneste små skjønnhetsplettene jeg finner i en romanfortelling som ellers gjør sterkt inntrykk. (fra nrks kritikk av boka)

 

Skorpionens hus av Nancy Farmer

Skorpionens hus er en framtidshistorie. Handlingen er lagt til landet Opium, et land fylt av valmuer på grensen mellom USA og det tidligere Mexico. Her styrer Matt Alacrán, kalt El Patrón. I landet bor det få vanlige mennesker, de fleste er slaver.
El Patrón er over 140 år gammel. Han dyrker fram kloner for å bytte ut sine egne organer når de svikter, derfor har han klart å bli så gammel.
Inn i denne historien kommer lille Matt. Han vokser opp i et hus med en dame som heter Celia. En dag får han komme ut, og opp i det store huset hvor Celia jobber. Og brått blir han klar over at han er en klone, en av El Patróns kloner, og kloner blir sett på som noe ekkelt og urent.
Alle unngår ham, og er overbevist om at han ikke har noen sjel. Men han blir snart den gamle mannens yndling. Han får en flott utdannelse og masse gaver, og han drømmer om en dag å overta godset. Og så svikter plutselig El Patrons hjerte.

En bok det er vanskelig å legge fra seg – uutholdelig spennende. Grufullt og skremmende om en nær fremtid.

 

Venstre hånd over høyre skulder av Selma Lønning Aarø
En mann står på fortauet og kysser en kvinne. Uten noen forklaring løper han ut i veien og blir påkjørt. Hva var det som fikk ham til å løpe? Hvem er han? Og er det noen som egentlig kjenner ham?
I denne intense romanen er alle i ferd med å miste noe. Helen ser den gifte elskeren sin bli overkjørt før hun får fortalt ham om barnet hun bærer, 16 år gamle Elvira tror hun har tatt livet av faren sin og skamfart moren sin, Georgs kone Marta er kraftig rammet av Alzheimer og Alma har mistet det vakre ansiktet sitt i en brann. Dette er utgangspunktet for fire ulike historier som etter hvert smelter sammen. De forskjellige menneskeskjebnene veves i hverandre ved hjelp av slektskap og tilfeldigheter, men felles for alle fortellingene er at de handler om tap, om det å miste og ikke nødvendigvis få noe igjen.
Venstre hånd over høyre skulder er en rørende og betagende fortelling om hvor lite man kjenner sine nærmeste og om ensomhet i fellesskapet. (forlagets omtale)

 

Vekten av snøkrystaller av Thorvald Steen

En fjorten år gammel Oslo-gutts sentrale livsinnhold er skihopping og skihopping. Første adventssøndag drar han for å hoppe. Bedre hopp har gutten aldri prestert. Men under det neste hoppet svikter en fot. Legen han havner hos, gir ham ordre om øyeblikkelig å slutte med skihopping. Det er for farlig, han har en sjelden muskelsykdom som bare kommer til å bli verre.
Gutten bestemmer seg for at verken far eller mor eller noen må få vite det. Hans identitet er så knyttet til at han er skihopper, at hans egen selvforståelse - og andres oppfatning av ham - ikke tåler sannheten, mener han.

"Vekten av snøkrystaller" er en bok om oppvekst, en dannelsesroman - og en bok om ski og snø. Thorvald Steen har gjennom en årrekke levert sterke bøker i en rekke genre og fra skiftende tidsepoker. Med denne boken er han på et vis vendt hjem, og han kan komme til å oppnå - og fortjene - et gjennombrudd hos et stort publikum. (fra aftenposten)

 

Brick Lane av Monica Ali
I Brick Lane i London har innvandrere fra Bangladesh og Vest-bengal etablert et nytt hjemland - isolert fra det engelske storsamfunnet.
18 år gamle Nazneen eksporteres til London som brud for den mye eldre Chanu. Han har en uklar og muligens noe oppskrytt stilling i bydelsadministrasjonen og tegner på det flotte huset han engang skal bygge i Dhaka, dit han skal ta familien med tilbake. Derfor forsøker han å skjerme først Nazneen, og etter hvert de to døtrene, mot alt som trekker dem bort fra denne illusjonen om et rent, tradisjonelt liv.
På sikt er det dømt til å mislykkes.
Gjennom hele boka hører vi også om Nazneens søster, som ble værende i Bangladesh. I skildringen av de to skjebnene viser Ali hvordan murene rundt kvinners liv kan ha forskjellig utforming, men virkningen er lik. En roman med mange lukter og mye smak - og spennende enkeltportrettet.

 

Ekstremt høyt og utrolig nært av Jonathan Safran Foer

Hvor var du den 11. september 2001? Faren til 9 år gamle Oscar er i World Trade Center og Oscar er hjemme og lytter til telefonen som ringer og ringer, ute av stand til å gjøre noe. Senere oppdager han en mystisk nøkkel på bunnen av en blå vase i farens skap og starter omfattende detektivvirksomhet i hele New York for å finne hullet den passere til. En trist og lun historie om en helt spesiell gutt. Men du er herved advart; han vil smelte hjertet ditt, om det så er laga av is.

 

Jenta med ballongen av Merete Junker

Alarmsentralen mottar en melding fra en kvinne som er ute og går kveldstur med hunden i utkanten av Skien. Hun har falt og trenger hjelp. Når ambulansen kommer til stedet finner de henne kvalt med hundehalsbåndet. Journalist Mette Minde er barndomsvenninne av den dreptes søster og begynner å grave i saken på egen hånd. Hun åpner dører ingen vil hun skal åpne. En spennende, tradisjonell krim.

 

Den evige jøde av Bergljot Hobæk Haff

”En gang på sensommeren 1559 kom to mennesker vandrende inn over slettene i Nederland. De holdt seg borte fra trengselen på landeveiene og tok seg frem på kryss og tvers i terrenget som best de kunne. Hånd i hånd trengte de gjennom skogholt og skrådde over stubbmarker, og når de støtte på vannløp, vasset den eldste av dem over med den yngste på ryggen."
Den er umåtelig vakker, åpningen på Bergljot Hobæk Haffs roman "Den evige jøde". Og effektiv. Med få ord er scenen satt; landskaper, mennesker og tidens skikker presenteres i et språk som er så velformulert at jeg med en gang dras inn i historien

 

The handmaid’s tale av Margareth Atwood

In the future after the United States has undergone a nuclear war and the government is replaced with a strict and religious despot any type of crime can result in an execution and a public hanging on The Wall. Not only that, but women are made secondhand citizens and are no longer able to hold jobs, make money, read or write.

This is Offred’s story, she is a Handmaid, or a surrogate mother of sorts, who is appointed to an infertile couple in order to get pregnant and help boost the population. However, it isn't as easy as that since the only legal way to get pregnant is the old-fashioned way, which causes jealousy and tension throughout the household. And with the rigorous government, Offred isn't allowed to complain or refuse unless she wants to be shipped off to clean up toxic nuclear waste for the rest of her life.

I absolutely loved this book and will recommend it to all my book friends. The Handmaid's Tale is the perfect book for book clubs as it will evoke numerous discussions on feminism, nuclear war, radical government policies, slavery, etc. Excellent, thought-provoking, fascinating and heart-pounding -- this novel will never be forgotten. (leserkommentar fra amazon.com)

 

 

Ash Wednesday av Ethan Hawke

Jimmy is far from perfect, but he now knows that Christy, who he'd recently split up with, is perfect for him and that he's ready to commit to her.
What he doesn't know is that Christy is carrying Jimmy's baby, and that she's not going to let him back into her life that easily.
As they travel across America, Jimmy tries to show Christy that he loves her and how far he's willing to go for them to be a family.
Hawke seems to really care for his characters: he represents them honestly, but without being critical or judgmental of them, and that made the characters really come alive for me. All in all, a touching read. (leserkommentar fra amazon.com)

 

Skinny dip av Carl Hiaasen

Carl Hiaasen must surely be a rather demented person. Anyone who can come up with such wacky plots, not to mention the continually offbeat characters that polulate his novels is either a genius, or an idiot savant! His latest tickled my funny bone, as all of his books do. If South Florida is really anything like the place he writes about in his novels, I'm glad I've never spent any time visiting there. Even the throwaway characters are bizarre. We have hairy strongarm men, redneck millionaires out to cheat the government, misplaced Norwegian policemen longing for snow, and a myriad of other folks crawling off the pages of this book. I don't want to discuss the plot, because it is hilarious, but there are two captive pythons in the book, in addition to an elderly female cancer patient who turns a bad man into a somewhat good guy. Just one word of warning: if you go near the South Florida swamps, beware the Captain!!! (leserkommentar fra amazon.com)


Utskriftsvennlig versjon